Els animals de companyia passen a ser membres de la família de forma jurídica

2022-03-28

Els animals de companyia deixen de ser considerats "coses" per a la llei. Fins ara, jurídicament les mascotes tenien el mateix tractament que qualsevol objecte, com ara un automòbil o un moble. Tanmateix, a partir d'ara els animals de companyia seran considerats "éssers vius dotats de sensibilitat", per la qual cosa esdevindran membres de la família amb la qual visquin. Aquest canvi es deu a la modificació de la reforma legal del Codi Civil, la Llei Hipotecària i la Llei d'enjudiciament civil aprovada pel Congrés dels Diputats.

La nova norma s'origina arran de la iniciativa legislativa popular impulsada per l'Observatori de Justícia i Defensa animal al 2015. La iniciativa va recollir més de 500.000 signatures per reclamar que els animals de companyia deixessin de ser considerats un objecte.

Aquesta modificació no és la primera de casa nostra que regula el dret dels animals. Al 2003 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de protecció dels animals, una norma pionera a l'Estat espanyol. El text prohibeix el maltractament i l'abandonament d'animals, sotmetre'ls a treballs inadequats o mantenir-los lligats o en males condicions, entre d'altres.

Ara bé, la modificació realitzada pel Congrés dels Diputats suposa un pas més per als drets dels animals de companyia.

Els amos dels animals de companyia, obligats a preservar els seus drets

La modificació de la llei considera els animals de companyia com "éssers vius dotats de sensibilitat". Això suposa que el propietari ha de defensar els seus drets i es compromet a assegurar el seu benestar. Més concretament, la norma especifica que el benestar de l'animal dependrà de cada espècie. D'aquesta manera, per exemple, un gat i un animal exòtic hauran de ser tractats segons les seves necessitats.

També apareixen modificacions en el cas d'accidents. Amb la nova llei hi haurà obligació d'atendre un animal que ha patit un accident i requereix d'atenció veterinària. A la Clínica Veterinària Santa Marta comptem amb un servei d'urgències veterinàries 24 hores per tractar qualsevol accident que afecti a la salut de les mascotes.

D'altra banda, la llei també estableix què succeeix amb els animals de companyia en cas de separació o divorci. Segons la norma, es tindrà en compte el benestar dels animals en les ruptures. Més concretament, s'avaluarà per part del jutge el patiment de l'animal, si no hi ha un acord entre la parella.

Des de la Clínica Veterinària Santa Marta celebrem aquest canvi normatiu i ens posem a disposició de la societat per tenir cura i defensar els drets dels animals de companyia.

Consulta'ns per a més informació.

Trucar
whatsapp